Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com...Sitemize hoş geldiniz...www.teknikrehber.com

Epoksi Yapıştırıcısı Nasıl Kullanılır?, Epoksi Yapıştırıcısı Nerelerde Kullanılır?, Epoksi Yapıştırıcısı Çeşitleri Nelerdir?, Epoxy Nasıl Sökülür?

   Yapıştırıcıların genel mantığı şudur. Hızlı kuruyan yapıştırıcılar yavaş kuruyan yapıştırıcılardan daha dayanıksızdır ve ağırlık kaldırma kuvveti yoktur. Çünkü yapıştırıcıyı hızlandırmak için içine katılan kimyasallar aynı zamanda yapıştırıcıyı zayıflatır. Bunun dengesini yapıştırıcı seçerken yapıştıracağınız nesnenin ağırlığı, cinsi ve bulunduğu yere göre ayarlamak gerekir.
    Burada epoksi yapıştırıcıları diğer yapıştırıcılardan ayıran özellik çok hızlı olmasının yanında birçok maddeyi çok kuvvetli yapıştırmasıdır.
    Yapı marketlerde, hiper marketlerde, internette ve bazı hırdavatçılarda ihtiyacınıza uygun çok fazla epoksi türü bulabilirsiniz. En çok kullanılan epoksi türleri: Genel amaçlı epoksi (üniversal epoksi), epoksi metal, epoksi macun, epoksi oto. Ayrıca profesyonel işler için epoksi boyalar, epoksi derz dolguları, epoksi dübel(kimyasal dübel) gibi dayanıklı epoksiler çok çeşitli alanlarda kullanılır.

    Ev tipi epoksi yapıştırıcıların genel özellikleri:
  • Sert bir tabaka oluşturur, boşluk doldurmak için kullanılabilir.
  • Sıcak ve soğuk dayanımı vardır. (markaya göre değişir yaklaşık -50 +150 arası)
  • Suya ve deniz suyuna dayanıklı çeşitleri vardır.
  • Kimyasallara dayanıklıdır.
  • İç ve dış mekanlarda kullanılabilir.
  • Polietilen, polipropilen, teflon için uygun değildir.
    Ev tipi epoksi yapıştırıcıları için genel uygulama: Epoksi tüpleri eşit miktarda bir kabın içerisinde karıştırılır. Karıştırılan yapıştırıcı en fazla birkaç dakika içinde kullanılmalıdır. Birkaç dakikada sertleşir. (Nadir olarak bazı markalarda epoksi yapıştırıcısı geç kurur.) Kimyasallara ve deniz suyuna dayanım için 24 saat beklemelidir. Isı yapışma hızını arttırır. Yapıştıracağınız parçaları önceden önceden ısıtabilirsiniz. (ortalama 60 dereceye kadar) 20 dereden düşük sıcaklıklarda yapışmaz hızı gecikebilir.
    Genel Amaçlı Epoksi (Üniversal Epoksi): Kristal, cam, cam elyafı, ahşap, porselen, seramik, mermer, taş, çimento, metal, mantar, karton, tekstil, yün esaslı malzemelerin yapıştırılmasında kullanılır. Ayrıca pvc, metokrilat, formika, poliüretan, polistiren, sentetik, polikarbonat ve poliamid esaslı parçaları birbirine yapıştırabilirsiniz.
    Epoksi Metal Yapıştırıcısı: İkili yapışık şırınga içinde ve tüpleri ayrı kutular içinde satılan tipleri vardır. Metal aksamların yapıştırılması ve onarımı için çok uygun bir yapıştırıcıdır. Demir, çelik paslanmaz çelik, kromlu çelik, nikelli çelik, alüminyum, bakır ve pirinç üzerinde yapışma sağlar. Ayrıca cam, kristal cam elyafı, plastikler, ahşap aksam, mermer, çimento, ve üralit üzerinde de yapışma sağlar.
    Epoksi Macun: Markaya göre silindir şeklinde tek parça ve bileşenleri ayrı kutularda satılan tipleri vardır. Silindir şeklinde olan yapıştırılacak veya doldurulacak yerin büyüklüğüne göre bozuk para şeklinde kesilerek birkaç dakika hamur gibi elde yoğurulur.
    Mobilya tamirlerinde, duvara veya fayansa askı-çengel yapıştırmada banyo ve mutfak gereçlerinin duvara ve fayansa sabitlenmesinde, delik küvet, lavabo su borularının tamirinde kullanılır. (Çok yüksek basınca dayanıklı değildir.)
    Hazırlanan karışım 3 dakika içinde kullanılmalıdır. Kuruma 5 dakikada başlar, tam kuruma 24 saat sürer. Matkap ile delinebilir, zımparalanabilir. Su altı uygulamaları için özel su altı epoksi macunu kullanılır.
    Epoksi Auto (Oto): Otomobil parçalarının yapıştırılmasında ve dolgulanmasında test edilmiş bir epoksidir. Sertleşme yaklaşık 2 dakika içinde olur. Tam kuruması yaklaşık 24 saattir. (Tampon, far, kapı lastiği, tutamaklar, radyatör kırıkları ve çatlakları v.b. yerler için ideal bir epoksidir.
    Epoksi Yapıştırıcısı Nasıl Sökülür : Epoksi yapıştırıcısı çok kuvvetli olmasına karşın sert darbelerde kırılır. (Yapıştırdığınız ince cam değilse.) Epoksi ile yapıştırılmış iki nesneyi ayırırken arasına ince, metal bir spatula benzeri bir metal ile vurup çıkarabilirsiniz. Kalan kısımlar pense ile kırılabilir. Üzerinde kalan küçük yapıştırıcılar ise zımpara veya eğe ile alınabilir.


Hakkımızda