(Güncellendi.)
Banyo, mutfak veya tuvaletinizdeki eski fayanslarınızdan sıkıldıysanız eskilerini kırmadan, gürültü ve toz ve pisliğe bulaşmadan yenileyebileceğinizi biliyor musunuz? Duvar ve zemin için ayrı ayrı uygulamayı anlattık.
Duvara Fayans Üstüne Fayans Yapıştırmak
Duvara fayans üzerine fayans yapıştırmak için ilk dikkat edilmesi gereken şey eski fayansların sağlam olup olmadığıdır. Duvara fayans üstüne fayans yapıştırmak için yoğurt kıvamında, hazır fayans yapıştırıcısını kullanabilirsiniz. Çok küçük alanlar için ise silikon, genel amaçlı montaj yapıştırıcısı kullanılabilir.
Hazır fayans yapıştırıcısı yoğurt kıvamındadır ve seramik üzerine seramik yapıştırmak için en uygun yapıştırıcıdır. Geniş alanlarda kullanmak için idealdir. Fayansın arkasına taraklı mala ile tamamen sürülür. (Örn. Ceresit CU 25) Silikon ve montaj yapıştırıcısı ise çok küçük alanlar için kullanılabilir. Fayansın arkasına noktalama veya şerit çekilerek yapılabilir, geçici olarak kağıt bant ile kenarlarından tutturulabilir.
Zemine Fayans Üstüne Fayans Yapıştırmak
Yere seramik üzerine seramik yapıştırmak için kullanılabilecek en iyi yapıştırıcı esnek (silikonlu) dış mekan granit yapıştırıcısıdır. Tabi yine eski seramik veya karoların sağlam şekilde durması, yerinden oynamaması gerekir. Su ile yumuşak bir kıvama getirilen yapıştırıcı yere yayılır, fayans malası ile çizgisi çekilir, üzerine fayans yerleştirildikten sonra hafifçe plastik tokmak ile vurulur, derz artısı konur. Burada önemli olan fayansın altında hava bırakmamaktır, altta kalan hava fayansın üzerine basıldığında hemen kırılmasına yol açar. Fayans üstüne basılmadan önce yapıştırıcının kuruması için 1 gün beklenir. Daha sonra derzi çekilir.
Fayans ustune fayans düşünüyorum ama açıkcası cesarette edemiyorum ya olmazsa diye lütfen yaptıran varsa Vicdanın bilgilendirsin kırdırıp yaptırmak cok iişçilik istiyo
YanıtlaSilÖzel fayans üstü fayans yapıştırıcıları var. Eski fayanslarınız sağlam ve oynamıyor ise iyi bir usta ile bu işi çözebilirsiniz.
Sil